Κυριακή 29 Μαΐου 2022

 Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

 ΣΤΟΝ ΤΟΡΝΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 Αίτημα καταγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο

Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

https://ayla.culture.gr/b-stadio-eggr-ee-apk-2022/

Η ορεινή κοινότητα Τόρνου, κοντά στην Ιερά Μονή Προυσού, διατηρεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης εδαφών και υδάτων, προς όφελος των κατοίκων που το σέβονται και το διατηρούν καλλιεργώντας σε αναβαθμίδες.
Το γεωφυσικό ανάγλυφο των βουνών και οι κλιματικές συνθήκες εγγυώνται τον κύκλο του νερού, προφέροντας ένα φυσικό πόρο που δεν θα πρέπει να θεωρούμε ανεξάντλητο, αλλά να διαχειριζόμαστε αειφορικά.


Κάθε νοικοκυριό, διαμόρφωσε στην πορεία του χρόνου τα εδάφη γύρω από τα κτίσματα, σε μια ανοιχτή κατοίκηση που διατηρείται και σήμερα, με κόπο και φροντίδα.


Στις μέρες μας, μπορεί κάθε περιηγητής και πεζοπόρος να απολαύσει τις διαδρομές του χωριού, από τους καταρράκτες ως το νερόμυλο, τα γεφύρια και το Μικρό Πανταβρέχει, ευγνωμονώντας τους ανθρώπους του Τόρνου, που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν αυτό το αξεπέραστο τοπίο αγροτικής πολιτιστικής κληρονομιάς! 



Ευχαριστούμε από καρδιάς τον ακούραστο εργάτη του Τόρνου Παναγιώτη Παλαιό, που μας συγκινεί και μας εμπνέει συνδέοντάς μας με τη φύση του Τόρνου!! 

1 σχόλιο:

                     ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ            Το Κοινοτικό Σύστημα Διαχείρισης του Νερού               Τόρνου Ευρυτανίας Στον ορε...