Τρίτη 30 Μαΐου 2023

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ : Τα μνημειακά δένδρα και η διαγενεακή τους προσέγγιση

 


 Τα αιωνόβια μνημειακά δένδρα στις κοινότητες του Δήμου Καρπενησίου υπήρξαν αντικείμενο μακροχρόνια επιστημονικής έρευνας του Εργαστηρίου Δενδροχρονολογίας του Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Καρπενήσι.

Αιωνόβιο μνημειακό δένδρο αείφυλλης δρυός στο εκκλησιαστικό δάσος Αγίας Παρασκευής στην ομώνυμη κοινότητα Δομιανών Δήμου Καρπενησίου. (φωτ. Κελέσης Α., 2020)

Πρόκειται για δένδρα υψηλής  οικολογικής, αισθητικής και πολιτιστικής αξίας που αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες του ορεινού πολιτισμού και των διαχειριστικών πρακτικών των ορεινών κοινοτήτων, που τα διατηρούν έως τις μέρες μας ακμαία και εύρωστα.
Αιωνόβιες φυλλοβόλες δρύες στον προαύλιο χώρο του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονα στην κοινότητα Παυλοπούλου Δήμου Καρπενησίου. (φωτ. Λάππα Β., 2020)

Η καταγραφή, μελέτη και αποτύπωση των δενδρομετρικών και οικολογικών τους χαρακτηριστικών αποτέλεσε αντικείμενο διπλωματικής εργασίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Δασολογίας που υποστηρίχθηκε από τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Δενδροχρονολογίας καθηγητή κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο και είναι στη διάθεση του κοινού στο αποθετήριο διπλωματικών εργασιών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μνημειακές δρύες στο εξωκλήσι της Παναγίας στο Νόστιμο, σχηματίζουν λόχμες και δασύλλια μέσα στα πυκνόφυτα ελατοδάση του Δήμου Καρπενησίου, μάρτυρες της εξέλιξης των αυτόχθονων ειδών βλάστησης και της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών κοινοτήτων. 
(φωτ. Κελέσης Α., 2020) 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

                     ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ            Το Κοινοτικό Σύστημα Διαχείρισης του Νερού               Τόρνου Ευρυτανίας Στον ορε...